Start Hilversums Restauratiefonds

Gepubliceerd: donderdag 1 juni 2017 om 16:42 uur door Nationaal Restauratiefonds

Op donderdag 1 juni ondertekenden wethouder Nicolien van Vroonhoven van gemeente Hilversum en Kees-Jan Dosker, directeur van het Nationaal Restauratiefonds, de samenwerkingsovereenkomst voor het Hilversums Restauratiefonds. Uit dit fonds kunnen gemeentelijke monumenteigenaren vanaf 1 juli de restauratie van hun monument tegen een lage rente financieren. 

In MOUT Foodhall & Brouwerijcafé, de voormalige Eurobioscoop aan het marktplein in Hilversum, vond de ondertekening plaats. De eigenaar van MOUT is een van de eerste aanvragers van een lening uit het Hilversums Restauratiefonds. 

Wethouder Nicolien van Vroonhoven: “Dit fonds geeft mogelijkheden voor eigenaren van gemeentelijke monumenten. Tegen een lage rente kunnen ze een lening afsluiten voor het restaureren van hun pand. Een mooie stimulans om samen het Hilversumse erfgoed te behouden. Het mooie is dat het fonds revolverend is. Dit betekent dat de rente en de aflossingen weer in het fonds worden teruggestort zodat andere monumenteneigenaren hier weer gebruik van kunnen maken.”

Hilversum is een grote monumentenstad en telt 900 gemeentelijke monumenten. De gemeentelijke monumentenlijst wordt de komende tijd uitgebreid en de restauratiebehoefte onder eigenaren is groot, blijkt uit gegevens van de gemeente. De gemeente stelt € 500.000,- in het fonds beschikbaar. Eigenaren kunnen via het Restauratiefonds een lening tussen de € 10.000,- tot € 150.000,- aanvragen. Kees-Jan Dosker: “Wij willen met het fonds een effectieve brug slaan tussen monumenteigenaren en de gemeente Hilversum om dat te behouden wat Hilversum, Hilversum maakt. Een gemeente met springlevende monumenten.”

Op de foto: Wethouder Nicolien van Vroonhoven (rechts), in het midden de eigenaren van MOUT de heer en mevrouw Kroon en Kees-Jan Dosker (links) (Foto: Ton Kastermans).

Meer informatie over het Hilversums Restauratiefonds 

Overige berichten 2018