9,1 miljoen euro voor herbestemming monumenten in Noord-Holland

Gepubliceerd: donderdag 16 november 2017 om 10:59 uur door Nationaal Restauratiefonds

Op 15 november 2017 ondertekenden Jack van der Hoek gedeputeerde Provincie Noord-Holland en Kees-Jan Dosker, directeur Nationaal Restauratiefonds de samenwerkingsovereenkomst voor het Noord-Hollands Fonds voor Monumenten. In dit vernieuwde herbestemmingsfonds is nu 9,1 miljoen euro beschikbaar voor restauratie werkzaamheden, herbestemming en duurzaamheidsmaatregelen van monumenten in de provincie Noord-Holland. De ondertekening vond plaats in het provinciehuis te Haarlem.

Jack van der Hoek, gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland: “Het Noord-Hollands Fonds voor Monumenten zetten wij in voor het restaureren en in stand houden van monumenten in Noord-Holland.  Monumenteigenaren kunnen nu leningen aanvragen voor gebouwen die in oorsprong niet gebouwd zijn voor bewoning, zoals industrieel, religieus of agrarisch erfgoed. Veel van deze panden staan leeg en vragen om een nieuwe invulling.”

Samenwerking  provincie Noord-Holland en Nationaal Restauratiefonds
Kees-Jan Dosker van het Restauratiefonds:  “Met dit geld kunnen wij eigenaren ondersteunen om het  prachtige Noord-Hollandse culturele erfgoed te restaureren, een nieuwe bestemming te geven of aan te passen aan de hedendaagse energie-eisen. De Wierschuur is een mooi voorbeeld van een succesvol herbestemmingsproject. Deze monumentale schuur, die vroeger diende voor het persen en opslag van zeegras, weerspiegelt de geschiedenis van Wieringen. Door de bevlogen eigenaren en een financiering uit het provinciale fonds heeft dit wierpakhuis nu een nieuwe toekomst gekregen. Wij zijn blij dat wij daar samen met de provincie een bijdrage aan hebben kunnen leveren.”

Meer informatie
Monumenteigenaren uit Noord-Holland kunnen voor meer informatie over het Noord-Hollands Fonds voor Monumenten terecht op www.noord-holland.nl en www.restauratiefonds.nl

 

Fotograaf: Nick Steinbuch

Overige berichten 2018