Van Vollenhovenprijs voor landgoed Klarenbeek

Gepubliceerd: vrijdag 20 mei 2016 om 13:56 uur door Nationaal Restauratiefonds

Op 20 mei kregen de heer en mevrouw Krepel op landgoed Klarenbeek de Pieter van Vollenhovenprijs uitgereikt door prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Zij ontvangen de prijs voor de wijze waarop zij landgoed Klarenbeek nieuwe bestemmingen gaven en hiermee het erfgoed behouden voor toekomstige generaties.

Jan Richard Krepel, de 7de generatie van de familie Krepel die op het landgoed woont en werkt, gaf samen met zijn vrouw het landgoed nieuwe functies waardoor een prachtig stukje industrieel erfgoed behouden blijft. De heer Krepel is een directe nazaat van Johan Richard Krepel, die in 1732 een koperpletterij op het landgoed begon. Maar sinds die tijd is er veel veranderd. In 1870 vormde familie Krepel de koperslagerij om tot sigarenkistenfabriek en in 1950 kwam er een deurenfabriek bij. Krepel is thans één van de belangrijkste deurenproducenten in ons land en Europees marktleider in luxe houten verpakkingen. Inmiddels is het landgoed anno 2016 een plek waar kunst en ambacht samenkomen en is het een locatie voor kunstexposities, zakelijke ontmoetingen, familiefeesten, workshops, meubelrestauratie en natuurrecreatie.

Het proces van herbestemmen van erfgoed vraagt veelal lef en doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. De heer en mevrouw Krepel durfden oude patronen los te laten en verzamelden mensen om zich heen die hen konden helpen met de toekomst van het landgoedbedrijf. Dat is een belangrijke reden waarom de familie de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst mag nemen. Zij durfden de bakens te verzetten in veranderende tijden. Toen bijvoorbeeld het productiebedrijf voor de luxe houten verpakkingen naar Polen verhuisde, wist de familie nieuwe functies te geven aan de leegstaande monumentale fabriekspanden op het landgoed op de Veluwe, zoals de start met exposities in de galerie. Daarnaast besteden zij veel zorg en aandacht aan de wijze van restaureren, met oog voor de monumentale waarden en heeft duurzaamheid altijd een grote rol gespeeld.

Monumenten die wachten op een (nieuwe) bestemming zijn veelal verloren zonder de inzet van initiatiefnemers die de uitdaging aangaan om een monument te kopen, te restaureren en exploitabel te maken. Met de Pieter van Vollenhovenprijs prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, krijgt het behoud van monumenten door herbestemming extra aandacht.

Meer over Landgoed Klarenbeek. 

Overige berichten 2018