Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming NDSM-Kraan

Gepubliceerd: vrijdag 24 juni 2016 om 9:45 uur door Nationaal Restauratiefonds

Op 24 juni nam Edwin Kornmann Rudi, initiatiefnemer van de herbestemming van de NDSM-Kraan, de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven reikte de prijs persoonlijk aan hem uit in het Crane Hotel Faralda Amsterdam. Kornmann Rudi realiseerde een unieke transformatie van de laatst overgebleven kraan op de werf van de voormalige Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam-Noord, de NDSM-werf die in 1984 haar poorten sloot.

Behoud en herontwikkeling van de monumentale kraan 13, dat was de droom waar Edwin Kornmann Rudi in 2011 aan begon. De kraan bevond zich destijds in zeer slechte staat en werd een gevaar voor de omgeving. Om te voorkomen wat de meeste industriële beeldbepalende landmarks eerder overkwam, namelijk sloop, werd door Edwin een ambitieus plan neergelegd. Het werd een ontwikkeling die constructief, financieel en vooral qua uitvoering zijn weerga niet kent. Bovenin de kraan moesten drie luxe suites komen. Daarnaast was er een panoramalounge en spa pool gepland. Dagelijks moesten grote en kleine hobbels worden overwonnen, maar het vooruitzicht dat een uniek monument kon worden neergezet motiveerde iedereen. Inmiddels is het 280 ton zware gevaarte een design hotel geworden met internationale allure.

Kraan 13 werd omgedoopt tot Crane Hotel Faralda Amsterdam met een missie: het bevorderen van communicatie en het verkrijgen van onderling begrip. Elk probleem kan worden opgelost, dat is wat Edwin met de ontwikkeling van de kraan wil laten zien. Hij wil dat middels het Crane Hotel Faralda uitdragen aan mensen om hem heen.

De jury beloont deze herbestemming onder meer voor zijn originaliteit, want wie bedenkt dat een kraan een hotel kan worden. Maar bovenal krijgt Kornmann Rudi de prijs voor het doorzettingsvermogen dat hij heeft laten zien tijdens deze complexe ontwikkeling. Gedurende het proces waren meer aanpassingen noodzakelijk dan voorzien. Nieuwe eisen kwamen tijdens de restauratie naar voren, wat kostbare aanpassingen tot gevolg had. Maar deze obstakels in het proces hebben de Friese initiatiefnemer niet weerhouden om door te gaan met deze gecompliceerde herbestemming. En met succes. Het Faralda Crane Hotel Amsterdam gooit hoge ogen. Het project heeft aantrekkingskracht en is inmiddels voor verschillende horeca prijzen genomineerd.

Monumenten die wachten op een (nieuwe) bestemming zijn veelal verloren zonder de inzet van initiatiefnemers die de uitdaging aangaan om een monument te kopen, te restaureren en exploitabel te maken. Met de Pieter van Vollenhovenprijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, krijgt het behoud van monumenten door herbestemming extra aandacht.

Overige berichten 2018