Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming Fort Beemster

Gepubliceerd: vrijdag 16 september 2016 om 14:13 uur door Nationaal Restauratiefonds

Op 16 september nam Frank Bart, initiatiefnemer van de herbestemming van het Fort aan de Nekkerweg in Zuidoostbeemster, de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven reikte de herbestemmingsprijs persoonlijk aan hem uit in het Fort Resort Beemster. Bart ontvangt de prijs voor de wijze waarop hij het fort heeft herbestemd tot het meest duurzame wellness resort van Nederland.

Voor het behoud van de forten in de Stelling van Amsterdam is herbestemming van ‘levens’belang. Frank Bart is een voorbeeld van een ondernemer die met respect voor het monument en het milieu de herbestemming van het Fort aan de Nekkerweg wist te realiseren. Want ook in dit proces van herbestemmen geldt: de aanhouder wint. Bart liet zich niet uit het veld slaan door verschillende tegenslagen, zoals het langlopende vergunningstraject vanwege de aanwezigheid van een vleermuis. Dit doorzettingsvermogen beloont de jury van de Pieter van Vollenhovenprijs van harte.
Een functie in de verdedigingslinie heeft het Fort aan de Nekkerweg al lang niet meer. Bart gaf het monumentale fort een eeuw later een nieuwe functie. Bezoekers kunnen nu in het fort ontspannen in het luxe wellness resort, culinair genieten, overnachten, maar ook trouwen. Fort aan de Nekkerweg staat als onderdeel van de Stelling van Amsterdam op de UNESCO Werelderfgoedlijst en werd in 1912 opgeleverd. Sinds 1968 was het fort niet meer in gebruik, totdat Frank Bart in 2004 begon aan zijn droom: achter die historische muren een uniek wellness resort bouwen. Die droom is meer dan werkelijkheid geworden. Sinds de opening in 2012 ontvangt het Fort Resort Beemster iedere dag wellness liefhebbers, die in een monumentale omgeving kunnen ontspannen in bijzondere sauna’s, baden en een spa.

Monumenten die wachten op een (nieuwe) bestemming zijn veelal verloren zonder de inzet van initiatiefnemers zoals Frank Bart en zijn broer Henk Bart. Zonder zijn financiële,- morele steun en inzet had Frank Bart het plan van het Fort aan de Nekkerweg nooit kunnen realiseren. De voorliefde voor Forten die beide broers hadden bracht ze bij dit project. Ze zijn de uitdaging samen aangegaan om een monument te kopen, te restaureren en exploitabel te maken. Met de Pieter van Vollenhovenprijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, krijgt het behoud van monumenten door herbestemming extra aandacht.

Over de Pieter van Vollenhovenprijs
De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtengoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven willen geven.

Overige berichten 2018