Gelderlandfabriek nieuwe creatieve hotspot

Gepubliceerd: vrijdag 27 mei 2016 om 13:50 uur door Nationaal Restauratiefonds

De oude meubelfabriek aan het spoor in Culemborg, waar ooit de bekende Gelderland bank van Jan des Bouvrie werd gemaakt, is herbestemd naar flexwerkplekken, werkplaatsen en ateliers, een theaterwerkplaats en een restaurant. Dit weekend is het officiële openingsweekend. Maar donderdag 26 mei werd de samenwerking tussen de gemeente Culemborg, stichting De Gelderland en het Nationaal Restauratiefonds gevierd. Die samenwerking maakte de herbestemming van de fabriek mede mogelijk.

De oudste nog bestaande locomotiefloods van Nederland uit 1868 werd vele jaren gebruikt als meubelfabriek. Door de jaren heen is het complex steeds verder uitgebreid. De locomotiefloods is een gemeentelijk monument. Na het vertrek van de meubelfabriek is het complex een broedplaats geworden voor zelfstandige ondernemers in de creatieve sector. Jarenlang zijn in dit industriële erfgoed de mooiste dingen ontworpen. Met de restauratie en herbestemming van het complex zal dit nog beter zichtbaar worden voor het publiek. Met daarin de horeca als verbindende schakel. Het karakter van de oude fabriek is nog overal in het pand en het restaurant voelbaar en zichtbaar, doordat zoveel mogelijk materialen zijn hergebruikt. Een unieke plek voor Culemborg en de regio.

Stichting De Gelderland is de drijvende kracht achter het initiatief, de planvorming en de gefaseerde herbestemming van het terrein. Ook bij deze herbestemming is de bundeling van krachten een sleutel tot succes. Daarom stonden de stichting, de gemeente en het Restauratiefonds aan de vooravond van de officiële opening stil bij deze samenwerking.

Overige berichten 2018