Restauratiefonds-compliment uitgereikt

Gepubliceerd: maandag 9 november 2015 om 14:09 uur door Nationaal Restauratiefonds

Op 4 november is in Veenhuizen het Restauratiefonds-compliment uitgereikt aan Jelle Langeland, adviseur herbestemming monumenten bij de provincie Drenthe. Het Restauratiefonds-compliment wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die zich op een positieve manier heeft ingezet voor de monumentenzorg. Jelle Langeland is een creatieve deskundige, met grote collegialiteit naar alle partners in het monumentenveld. De prijs is persoonlijk uitgereikt door Willemijn Maas, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds.


Jelle Langeland krijgt het compliment van het Restauratiefonds voor zijn succesvolle betrokkenheid bij vele restauratie- en herbestemmingsprojecten in Drenthe. Voorbeelden zijn er genoeg, zoals de herbestemde kerk in Borger, dat nu als Cultuurpodium dient. Of de Koepelkerk in Smilde, die een succesvolle restauratie en verbouwing achter de rug heeft. Bij dit soort projecten stuurt Jelle altijd aan op de inzet van leerlingen op de bouwplaats, wat de arbeidsmarkt en restauratieprojecten dichter bij elkaar brengt. Jelle zit vol met nieuwe ideeën en denkt altijd in kansen en oplossingen. Het Restauratiefonds waardeert de manier waarop hij eigenaren en initiatiefnemers aanmoedigt, stimuleert en ondersteunt bij het behouden van het Drents erfgoed. Mede door de inzet van Jelle ziet het Restauratiefonds de provincie Drenthe als een echte ambassadeur, die belangrijk werk verricht in het culturele erfgoedveld. Reactie Jelle: "Ik ben trots en blij, ik ben gevormd in mijn vak door de manier waarop Marga Kool (oud gedeputeerde van Drenthe) me destijds ruimte gaf om te groeien en te ondernemen."

Restauratiefonds-compliment

Het compliment stimuleert initiatieven die bijdragen aan een beter functionerende monumentenzorg en beloont initiatieven, zodat deze navolging krijgen. Eerder werd het Restauratiefonds-compliment onder andere uitgereikt aan Nelleke en Samir Mesic voor de restauratie van Spa Gouda, GeoFort voor de ontwikkeling van het educatieve attractiepark in Herwijnen en Joyce Ras voor haar enthousiasme en deskundigheid waarmee ze betrokken is geweest bij meerdere restauratieprojecten in Winterswijk.

Fotograaf: Vincent van Hoven​

Overige berichten 2018