Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming tramremise De Hallen

Gepubliceerd: donderdag 9 juli 2015 om 17:02 uur door Nationaal Restauratiefonds

 

De herbestemming van tramremise De Hallen in Amsterdam is een van de projecten die de Pieter van Vollenhovenprijs wint dit jaar. Op 10 juni overhandigt prof. mr. Pieter van Vollenhoven de prijs persoonlijk aan de initiatiefnemer van de herbestemming, André van Stigt.

De herbestemming van de oude tramremise in het hart van Amsterdam-West sprong in het oog van de jury van de Pieter van Vollenhovenprijs. Met de stichting TROM, TRamremise Ontwikkeling Maatschappij, heeft architect André van Stigt de tramremise een nieuw leven gegeven. De niet winst beogende stichting heeft in samenspraak met de buurt meerdere functies in het monument verenigd. Onder meer een hotel, verschillende horecagelegenheden, een bioscoop, een bibliotheek, een fietsrecycling winkel, een kapsalon en een studio hebben hun plek gevonden. De impact van deze herbestemming op de wijk West is groot. Het is een impuls voor verdere ontwikkeling van de omgeving dat nu al het Hallenkwartier wordt genoemd.

Tramremise De Hallen laten behouden en ontwikkelen als werkend hart van de buurt. Dat was de missie van André van Stigt. En dat is gelukt! Door een unieke samenwerking tussen gemeente, buurtbewoners en andere betrokkenen is deze herbestemming op duurzame wijze tot stand gebracht. ‘De rol van Van Stigt in dit proces is van ongekende waarde geweest’, aldus de jury van de Pieter van Vollenhovenprijs.

De initiatiefnemer van de herbestemming van het stationsgebouw in Houthem-St. Gerlach won dit jaar ook de Pieter van Vollenhovenprijs. Op 20 mei nam Marco van der Wal de prijs in ontvangst. De jury heeft dit jaar bewust deze twee projecten willen belonen met de prijs, omdat zij daarmee willen laten zien dat de omvang van het herbestemde monument niet maatgevend hoeft te zijn voor de impact van de herbestemming. De impact van een kleinschalige herbestemming in Houthem-St. Gerlach kan net zo groot zijn als een grootschalige herbestemming in Amsterdam. Beide herbestemmingsprojecten zijn bijzonder op hun eigen manier, maar wat overeenkomt is het doorzettingsvermogen dat de initiatiefnemers toonden in het proces van herbestemmen. Monumenten die wachten op een nieuwe bestemming zijn veelal verloren zonder de inzet van initiatiefnemers die de uitdaging aangaan om een monument te kopen, te restaureren en exploitabel te maken. Met deze prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, krijgt het behoud van monumenten door herbestemming extra aandacht.

Over de Pieter van Vollenhovenprijs
De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtengoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven geven.

 
Bekijk een fotoverslag van de prijsuitreiking.

Overige berichten 2018