Open Monumentendag in 2014 Op reis

Gepubliceerd: donderdag 1 mei 2014 om 12:55 uur door Nationaal Restauratiefonds

De Open Monumentendag van 2014, in het weekend van 13 en 14 september, heeft als thema Op reis. Er zal volop aandacht zijn voor het mobiele erfgoed en ook de historische infrastructuur komt uitgebreid aan bod. ​Bezoekers kunnen tijdens deze 28e editie van het evenement in heel Nederland op reis; over land, over water, door de lucht, door verhalen en door de tijd. Veel van de duizenden gratis opengestelde monumenten zullen te maken hebben met reizen.

Met aandacht voor reizen en vervoer verhaalt de Open Monumentendag over de dynamiek die daarmee gepaard gaat, de invloed die reizen heeft gehad op het aanzien en de inrichting van Nederland en onze manier van leven. 2014 Mobiel, Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed is mede de aanleiding geweest voor de keuze van het thema Op reis.

Er zal van alles te bezoeken en te zien zijn tijdens de Open Monumentendag in het kader van Op reis. Allereerst zijn er natuurlijk de monumenten die te maken hebben met het reizen, via de weg, het spoor, het water en de lucht. Denk daarbij aan koetshuizen, tolhuizen, garages, stationsgebouwen, tramremises, scheepswerven, havenkantoren, veerhuizen, vliegvelden en hangars. Daarnaast is er het mobiele erfgoed, de vervoersmiddelen zelf, zoals klassieke auto’s, bussen, vrachtwagens, (brom)fietsen en ook de historische treinen, trams, schepen en vliegtuigen. Tot slot gaat het thema over de historische infrastructuur, zoals oude wegen en paden, spoorlijnen, rangeerterreinen, (spoor)bruggen en kanalen.

Ruim 300 gemeenten zullen dit jaar weer meedoen aan de Open Monumentendag. Gemeentelijke comités Open Monumentendag maken hun eigen programma, op de zaterdag, de zondag of het hele weekend. Alle opengestelde monumenten en activiteiten staan rond 1 juli a.s. op www.openmonumentendag.nl. Op donderdag 11 september wordt Open Monumentendag 2014 landelijk geopend in Lelystad.

In aanloop naar de Open Monumentendag kunnen monumentenliefhebbers elke maand genieten van het Open Monument van de Maand, dat in het teken staat van het thema Op reis. Elke maand gaat er ergens in Nederland een monument gratis open. Informatie hierover staat op www.openmonumentendag.nl.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Rabo Vastgoedgroep is voor het 28e jaar hoofdsponsor van de Open Monumentendag. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten bij een groot publiek.

 

Overige berichten 2018