Boomplantdag op Erve IJzerman

Gepubliceerd: maandag 23 december 2013 om 13:50 uur door Boerderij en Landschap

Vijftig kinderen uit het dorp Wapenveld in de gemeente Heerde hebben op 22 november tientallen fruitbomen en honderden meters heggen geplant op het landgoed van Erve IJzerman.

De actie werd geïnitieerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland die de oorspronkelijke inrichting van de IJsselvallei, waar ook Erve IJzerman ligt, wil herstellen. Fruitboomgaarden, maar ook meidoornheggen en beukenheggen waren rond 1900 kenmerkende landschapselementen. Ze waren van groot belang voor de ecologische structuur. Door schaalvergroting, modernisering en functieverandering is dit landschap in de loop der jaren aangetast, met alle gevolgen van dien voor de diversiteit van flora en fauna.

Het startschot voor de herstelactie werd gegeven door wethouder Herman van der Stegen van de gemeente Heerde. De kinderen hebben niet al het werk zelf gedaan; ze werden begeleid door de vrijwilligers van Stichting Erve IJzerman en medewerkers van hoveniersbedrijf De Weerdt uit Wapenveld. Het resultaat van deze gemeenschappelijke inspanning mag er zijn: bij het erf is nu een fruitboomgaard met bijzondere hoogstamrassen aangelegd. Rondom de boerderij zijn heggen geplant die een natuurlijke afscheiding vormen tussen de weilanden. Om het beeld, zoals het vroeger moet zijn geweest, compleet te maken, is ook een rij knotbomen neergezet. Over een paar jaar kunnen de kinderen de vruchten van hun werk komen plukken.

Meer info over het herstel van het Gelderse landschap is te vinden op de website van Landschapsbeheer Gelderland.

Overige berichten 2018